Menu
0
Persoonlijke service
Maatwerk
Passie voor artisanaal werk
Gemakkelijk bestellen met Shoplogin

Landelijke wandlampen

Landelijke wandlampen zijn erg belangrijk in uw verlichtingspakket. Ze zijn de ultieme aanvulling op andere lichtbronnen. Vaak zijn ze subtieler en geven ze een mooi accent aan de kwaliteiten van uw rustiek interieur. Maar dat niet alleen. Ze hebben ook een praktische kant: ze geven richting en structuur aan uw huis en helpen een veilig licht creëren op de donkerdere plekjes van uw woning.

 

Landelijke wandlampen: een aanvulling op andere lichttypes

Muurlampen vormen dus een perfecte aanvulling op de andere landelijke verlichting in uw woning. Ze zijn in perfecte harmonie met landelijke staande lampen, landelijke plafondlampenlandelijke tafellampen of met landelijke hanglampen.  Ze worden in mindere mate als pure functionele lampen gebruikt. Vooral dienen ze om alle licht in uw huis mooi uit te balanceren. Maar dat betekent niet dat de armatuur minder belangrijk is.

Integendeel. Rustieke wandlampen hebben nog steeds diezelfde rustieke, hoogwaardige kenmerken die de sfeer in uw woonst naar een hoger niveau tillen. Ze zijn vervaardigd uit authentieke en duurzame materialen als brons, koper en messing. Met een moderne insteek en met technologie van hoge kwaliteit. In subtiele tinten als wit, zwart of roestkleur die mooi zijn op zichzelf maar die vooral de stijl van uw landelijk interieur ondersteunen.

Landelijke wandlamp up en down
Rustieke wandlampen kunnen de sfeer in en rond uw huis ondersteunen

Maar rustieke muurlampen dienen voor een groot stuk nog steeds om het licht in uw huis extra aandacht te geven. Op plaatsen waar dat voor natuurlijk licht of ander licht minder evident is. Ze dienen dus om het licht dat u al hebt aan te vullen. De sfeer te ondersteunen. En te verbeteren.

Cottage wandlampen gaan hand in hand met andere lichtbronnen. Ze zorgen voor volledigheid en harmonie in uw landelijk interieur. Ze geven extra licht. En zelfs wanneer er voldoende licht is van andere lampen, is landelijke muurverlichting er om net dat beetje meer sfeer te scheppen. Ze kunnen het natuurlijke licht nabootsen op plaatsen waar de zon niet reikt. Buiten, naast uw voordeur nodigen ze uw gasten uit om binnen te komen. En tot rust te komen.

 

De veelzijdigheid van landelijke muurlampen

Hoewel ze op het eerste gezicht voornamelijk bedoeld zijn om aandacht te creëren waar het ander licht niet geraakt, heeft cottage muurverlichting een aantal doelen:

 • Zorgen voor heel specifieke accenten in uw interieur of buiten
 • Een gedurfd maar erg elegant alternatief voor traditionele taakverlichting
 • De nodige dosis functioneel licht voorzien
 • Een plek in uw landelijke woning een decoratief aandachtspunt geven

 

Zoals elk type verlichting, begint u best bij uw woning. In een landelijk interieur is het bijzonder belangrijk dat u er de rust en ruimte respecteert. De armatuur en het licht moeten daar waar nodig dezelfde emotie en warmte creëren. U houdt het best goed rekening met de kwaliteiten van uw eigen huis. Die wilt u zo goed mogelijk accentueren. Daartoe zijn rustieke wandlampen de perfecte middelen. Er bestaan dus geen perfecte combinaties die u in om het even welke stijlgids zult vinden.

Over het algemeen is het belangrijk dat de lamp niet stoort. Het licht mag niet in uw ogen schijnen. Vaak wordt u daarbij aangeraden om de lampen op ooghoogte te hangen: tussen 160 en 180 cm. Maar net dat bewijst dat u moet kijken naar de specifieke eigenschappen van uw woning. Wanneer u de trap afkomt mag de lamp nog zo perfect hangen, van bovenaf zal ze vaker storen. U kiest dus best een armatuur die past in de ruime sfeer van een landelijk interieur.

Landelijke wandverlichting trap
Subtielere designs als deze werken voornamelijk als sfeerlampen

U kunt zich bovendien afvragen: “Hoeveel muurlampen heb ik nu precies nodig?”. In de meeste gevallen is een goede plaatsing belangrijker. Maar toch wilt u er niet voor zorgen dat ze uw inkomhal er doen uitzien als een landingsbaan. Afhankelijk van de lichtsterkte, de armatuur zelf en de ruimte, kunt u kiezen voor meer of minder muurlamp. Vaak kunt u met een dimmer ook het gewenste gevoel aanpassen. Gemiddeld plaatst u er één per drie meter. Al hangt dat, zoals eerder vermeld, sterk af van uw interieur en de lamp zelf.

 

Accentverlichting

Landelijke muurlampen leggen accenten op bepaalde features van uw woning. Een landelijk interieur straalt klasse uit. Vandaar dat het belangrijk is om de juiste elementen voldoende licht te bieden. Dat is meteen het voornaamste doel. Het licht van zo’n wandlamp is meestal sterker omdat de globale verlichting niet voldoende licht brengt in de mooiste plekjes van uw huis. Denk aan schilderijen, elementen van de architectuur of een meubelstuk. Accentverlichting komt in feite voor in drie vormen, in sommige gevallen een combinatie:

 • Uplight: muurlampen die hun licht naar boven toe richten. Die soort komt het beste in combinatie met de andere verlichting in uw huis.
 • Downlight: verlichting die vooral naar beneden schijnt. Kan een zeer specifiek accent leggen.
 • Up-en downlight: deze wandverlichting schijnt zowel naar boven als naar beneden
 • Verstelbare wandverlichting : een vrijere vorm die u toelaat om de lampenkap te richten naar hetgeen de aandacht vraagt. Verstelbare muurlampen dienen ook vaak als leeslamp.
 • Frontale wandverlichting: bij dit type wandlampen schijnt het licht recht naar voor. Vaak wordt dit gebruikt voor bijvoorbeeld trapverlichting, soms in de vorm van inbouwspots.

 

Landelijke wandlamp met lampenkap
Een wandlamp helpt de richting en de structuur van uw landelijk interieur bepalen

Bij alle soorten denkt u best na over hoe breed u precies wilt dat het licht valt. Dat hangt sterk af van de armatuur zelf. Het spreekt voor zich dat een breed schilderij een bredere lichtbundel vraagt die het oppervlak mooi egaal verlicht. Zo komen de kwaliteiten van dat kunstwerk of eender welk element helemaal tot hun recht.

 

Sfeerverlichting

Toch wordt muurverlichting vaak over het hoofd gezien. Op het eerste gezicht zou ze minder praktisch nut hebben. Maar dat is het juist: die muurlamp is meer dan een toegevoegde waarde in uw woning. In een landelijk interieur is sfeer bijzonder belangrijk.

 

Landelijke wandlamp met kap
Een moderner ontwerp brengt met de zachte tint van de lampenkap een warm landelijk gevoel

Landelijke wandlampen spelen daarop in: ze geven uw woning een een gezellig karakter. Met een prachtige rustieke armatuur kunt u de sfeer nog beter bepalen. Als kunstwerk trekt het de aandacht en ondersteunt het de structuur die u in uw woning wilt. De hoogwaardige materialen brengen de voordelen van artisanaal en modern bij elkaar: een warme, rustige en knusse sfeer met een open en ruim karakter.

 

Maar ook functioneel hoogwaardig

Landelijke wandlampen dienen dus vooral om een accent te leggen of om als sfeerlampen een warm gevoel te geven. Maar dat betekent niet dat ze geen praktisch nut hebben. In veel gevallen bieden ze zelfs noodzakelijke verlichting om meer veiligheid te creëren. En ook veiligheid draagt bij tot de rust en kalmte van een landelijk interieur.

De volgende toepassingen tonen aan dat cottage wandlampen ook een functionele waarde hebben:

 • Trapverlichting
 • Spiegelverlichting badkamer
 • Bureaulampen of leeslampjes

 

Op de trap speelt veiligheid een grote rol. Goed geplaatste muurverlichting verlicht de donkerdere kantjes en zorgt dat u goed ziet waar u loopt. Ze geven de traphal structuur en bepalen de richting. Hierbij is het erg belangrijk om ze te plaatsen zodat ze niet storen. Ze mogen niet in uw ogen schijnen, zeker wanneer u van bovenaf komt. Ook mag de armatuur niet te veel fysieke ruimte innemen. Daarbij zijn inbouwlampen een slimme optie.

Trapverlichting landelijk
Bij trapverlichting zijn inbouwlampen een compacte optie die voldoende veilig licht schenkt

Bovendien mag u ook de badkamer niet vergeten. Landelijke wandlampen kunnen de rustieke elementen in uw badkamer ondersteunen. Praktisch zijn ze ook sterk: naast de spiegel zorgen ze dat u een egaler en duidelijker licht op uw spiegelbeeld krijgt. Zonder onduidelijke schaduwen. Het natuurlijke, heldere licht van op het platteland krijgt zo haar plaats, tot in uw badkamer.

Een gewaagdere, kunstzinnigere keuze is een wandlamp die dienst doet als bureaulamp. Zij neemt weinig of geen plaats in op het oppervlak van uw bureaumeubel. Ook is het de perfecte, stijlvolle leeslamp in uw slaapkamer of leeshoek. Met een verstelbare arm kunt u deze landelijke muurspots dan richten naargelang uw wensen. En u helemaal verdiepen en tot rust komen.

 

Schilderijverlichting

Een unieke toepassing van landelijke wandlampen is schilderijverlichting. In feite komen hier de bovenstaande kenmerken bijeen. U voorziet het schilderij van voldoende licht, legt de juiste accenten en brengt daarmee de sfeer die u wilt bereiken. Schilderijlampen tonen als geen ander dat een muurlamp écht multifunctioneel is.

In het geval van schilderijen moet u nog meer rekening houden met uw omgeving - of, in dit geval, het kunstwerk zelf. U wilt terecht de verfijnde schoonheid ervan te respecteren, zowel met het licht als met de armatuur zelf. Zo krijgt heel uw interieur klasse. U wilt enerzijds het landelijke effect ondersteunen met een mooie armatuur, maar tegelijkertijd wilt u niet dat die de aandacht van het schilderij wegtrekt. Evenwicht is dus de boodschap.

De richting van de lamp, de intensiteit en het type hangen sterk af van uw schilderij. Bepaalde stukken vragen een subtieler licht, terwijl anderen juist met themalicht een veel specifiekere emotie teweeg moeten brengen. Muurverlichting kan die ondersteunen.

Olieverf is uiteraard glanzender dan acryl. In het laatste geval is het risico op storende lichtweerkaatsing dus minder groot. Wanneer u uw schilderij wilt beschermen met glas, houdt u best ook rekening met reflecties. Een wandlamp op de juiste plaats en onder een goede hoek zal uw kunstwerk optimaal belichten, zonder storende reflecties. En het zal de sfeer scheppen die het schilderij verdient.

 

Schilderijverlichting landelijk

Schilderijlampen zijn elegant in hun sublimiteit: ze schenken de sterke kanten van uw kunstwerk de aandacht die het verdient

Hoogwaardige landelijke verlichting heeft bovendien een sterk voordeel. LED-technologie geeft amper warmte af, waardoor u geen risico loopt om uw schilderij te beschadigen. U kunt daardoor de wandlamp dichter hangen en veel preciezer het juiste accent leggen.

 

Landelijke wandlampen voor buiten

Ook buiten kunnen landelijke wandlampen hun ware aard tonen:

 • Ze helpen een veilig gevoel te creëren
 • Ze geven richting en structuur
 • Ze dienen als landelijke decoratie

U wilt al van buiten af zorgen dat de sublieme landelijke sfeer al van buiten ondersteund wordt. Wanneer uw gasten binnenwandelen, zal landelijke gevelverlichting aan uw voordeur hen geleidelijk in de cottage sfeer brengen. Van buiten naar binnen. De combinatie met terrasverlichting of tuinverlichting in landelijke stijl versterken nog meer het landelijke aspect. Hou ook rekening met de IP-graad of de waterdichtheid van uw landelijke lampen voor buiten.

De grootte van de armatuur is erg belangrijk. Vaak ziet ze er kleiner uit vanop een afstand die de gasten eerst zien. Die eerste indruk bepaalt meteen de sfeer. Hangt u slechts één lamp op naast de voordeur, dan is die meestal niet groter dan een derde van de deur. Twee lampen aan beide kanten geven dan weer het landelijke evenwicht en de symmetrie: die zijn best niet groter dan een kwart van de deur. 

Kenmerkend voor de landelijke stijl is dat het u en uw gasten welkom doet voelen. Lampen moeten dus al van bij de voordeur zorgen voor de juiste sfeer. Muurlampen daar zullen dus praktisch zorgen voor richting, maar ook voor een welkomgevoel.

 

Samengevat

Rustieke wandlampen zijn een waardevolle aanvulling op het totaalbeeld van uw woning: zowel binnen als buiten. Op de trap geven ze veiligheid, in de hal geven ze richting. In de woonkamer voegen ze de warme landelijke sfeer toe en in de keuken bieden ze extra licht. Elk van die ruimtes heeft zijn eigen kenmerken en noden.

Bij muurverlichting is het noodzakelijk om een keuze te maken. Wilt u dat de lamp de aandacht trekt naar de prachtige artisanale armatuur? Of wilt u juist een bestaand element, zoals een schilderij, helemaal tot haar recht laten komen? Dikwijls is het een mengeling van de twee. Alles hangt af van de ruimte zelf. Onthou vooral: u neemt landelijke wandlampen om de gezellige sfeer van uw interieur te ondersteunen en te verbeteren.

Veelgestelde vragen

Hoe herkent men landelijke wandlampen?
Landelijke wandlampen hebben een tijdloos uiterlijk en stralen pure klasse uit. Ze zijn vaak gemaakt in donkere tinten en het zijn echte sfeerbrengers. Ze zijn soms voorzien van glas, lampenkappen of kaarsen.
Welke materialen gebruikt men voor landelijke wandlampen?
Landelijke vloerlampen zijn meestal gemaakt uit edele metalen. Kenmerkend voor deze materialen is dat ze bestand zijn tegen corrosie en oxidatie. Brons, messing, chroom, geborsteld nikkel en koper zijn de meest gebruikte soorten.
Hoe worden landelijke wandlampen gemaakt?
De authentieke, landelijke wandlampen zijn echte kunstwerken. Ze worden handmatig gemaakt en tot in de kleinste details afgewerkt.
Waar worden landelijke wandlampen gebruikt?
Landelijke wandlampen worden zowel binnen als buiten gebruikt. De modellen voor buiten voldoen aan bepaalde IP normen waardoor ze beter bestand zijn tegen water.
Welke kleur gebruik ik het best?
Brons is de meest populaire kleur bij landelijke wandlampen. Gezien brons vaak wordt aangebracht op messing heeft het een antraciet-achtige kleur die overal past. In mindere mate worden ook geborsteld nikkel en chroom genomen.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Schrijf nu in en ontvang onze sfeertips

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Product filters

Prijs
Min: €0
Max: €3500
Vorm
 • Bekijk meer
Lampvoet
Kap
Kleur
 • Bekijk meer