Menu
0
Persoonlijke service
Maatwerk
Passie voor artisanaal werk
Gemakkelijk bestellen met Shoplogin

Landelijke inrichting: 15 tips

Landelijke inrichting is veelzijdig. Wanneer u uw huis vorm geeft, zijn er tal van zaken waarop u wilt letten. Het is per slot van rekening uw woning, uw thuis, waarin u dag in dag uit uw tijd spendeert. Werken, koken, slapen, rusten of ronduit genieten. Elk van die activiteiten wilt u voorzien van een gezellige en gemoedelijke sfeer. Hieronder vindt u als wegwijs voor uw landelijke inrichting tips.

lantaarn lamp


Een landelijk interieur is stijlvol en straalt een diepe rust uit

 

1.   De landelijke stijl: wat is dat precies?

Vooraleer we echt beginnen met de tips voor landelijke inrichting moet u natuurlijk weten wat landelijk precies inhoudt. Mocht u er één woord van moeten onthouden, dan was het simpelweg sfeer. In de landelijke of rustieke stijl staat die telkens voorop. Dat vertaalt zich dan in een gezellig licht, een comfortabele zetel of een stijlvol terras. Zo’n Engelse inrichting betekent een rijke, authentieke geschiedenis, maar ook een moderne toets.

Want comfort is erg belangrijk in de landelijke stijl. Uw comfort. Per slot van rekening draait het om gezelligheid en sfeer in en rond uw eigen woning. Daarvoor is het noodzakelijk dat u zich kunt thuisvoelen in uw eigen woning: van de woonkamer en de slaapkamer tot het terras en de voortuin.

Lamp met kaarsen landelijk


Landelijke eetkamers zijn dé plaats waar prachtige hanglampen een mooie structuur aangeven

2.   Landelijke inrichting tips voor een natuurlijke en verfijnde toets

Wat die landelijke stijl zo sterk maakt, is de link met de natuur. Wilt u die een plaats geven in uw interieur, dan is het dus belangrijk om de natuur op een stijlvolle manier in huis te halen. Kies dus telkens voor materialen zoals die in de natuur bestaan. De lijst van landelijke decoratie is eindeloos, maar hiermee hebt u toch een paar voorbeelden:

 • Prachtig massief hout voor bijvoorbeeld een landelijke kast, tafels en stoelen
 • Stevig en duurzaam leder als bekleding voor uw landelijke zetel, met contrasterende kussentjes om een sublieme en luxueuze tint te geven
 • Warme, gezellige vachten of pelzen als tapijt voor extra warmte
 • Magnifieke landelijkegordijnen om een mooi evenwicht te vormen met de rest van uw rustiek of Engels interieur.
 • Spiegels om de landelijke ruimte te ondersteunen
 • Planten ter ondersteuning van het natuurlijke karakter van de landelijke woonstijl
 • Prachtige schilderijen, beeldjes of andere kunst als artistieke final touch

landelijke plafondspot

 

De weg naar uw landelijke woonkamer: ruimte en sfeer staan centraal

3.   De natuurlijke input buitenshuis

Ook buiten is die natuurlijke input belangrijk. “Maar buiten zit ik toch al in de natuur,” zegt u? Klopt volledig. Maar in de landelijke stijl geeft u daar juist extra aandacht aan in uw tuin, terras en voortuin. Veel tuinen hebben prachtige planten of misschien zelfs een imposante boom. Maar in de landelijke stijl zorgt u dat die boom in evenwicht is met de rest van uw tuin. En omdat bomen nogal lastig zijn om te verplaatsen, kunt u dat evenwicht onder meer bereiken met een strak lichtschema, maar daarover verder meer.

landelijke verlichting


Uw terras: waar u de natuur van buitenshuis een plaats geeft

4.   Welke landelijke kleuren kunt u gebruiken?

U hebt het wellicht goed begrepen. De landelijke stijl staat voor sfeer en een sterke link met de natuur. Maar daarmee spraken we nog niet over de allerbelangrijkste van de tips van landelijke inrichting: het juiste kleurenschema. Daarmee kunt u de authentieke kant van uw meubels, de sfeerverlichting en gewoonweg de rijke kant van uw Engelse inrichting echt invulling geven.

Een goed kleurenschema is dus noodzakelijk. Elke kleur heeft een bepaalde psychologische waarde, die een serieuze, maar gepaste invloed kan hebben op uw humeur en uw algemeen gevoel. Landelijke kleuren zijn meestal subtiel van karakter, en kunt u groeperen in verschillende categorieën. Hieronder vind u een paar landelijke inrichting tips om de juiste kleuren te kiezen:

 • Wit is de echte basiskleur van alle landelijke kleuren. U vindt ze in allerlei tinten: denk aan het gelere eierschaal of zelfs ivoor, het grijzere rookwit of een bepaalde variant van beige. Ze geven uw interieur een puur en integer karakter.
 • Zwart is zeker niet te verwaarlozen in uw Engelse inrichting, omdat ze perfect kan dienen om een mooi contrast te leggen. Daarmee geeft ze uw woning een gesofistikeerde diepgang.
 • Aardetinten zijn niet weg te denken uit een landelijk of Engels interieur. Denk aan houtbruin, dieprood of een mengvorm van oranje. Perfect om een diep karakter te geven aan uw woning!
 • En om de natuur pas echt een plaats te geven zijn er ook nog plantenkleuren. Hieronder vallen alle mogelijke varianten van groen, maar ook van geel. Ze geven uw interieur een rustgevende sfeer: precies wat u nodig hebt in de landelijke stijl!

 

landelijke leeslamp gu10 brons, geborsteld nikkel of chroom

Rustieke meubels zijn prachtig in een landelijk interieur

5.   Landelijke inrichting: inspiratie

Om de link met de natuur net nog iets sterker te maken, kunt u uw Engelse inrichting organiseren volgens de seizoenen. Op die manier leidt u dezelfde rust van buitenshuis naar binnen. Een kleurenschema met een winter- of zomerlook geeft uw woning een professionele toets:

 • In de winter zijn lichte kleuren bijzonder nuttig om extra licht te creëren tijdens de donkere maanden. Donkere kleuren niet overbodig. Integendeel: ze zijn perfect als subliem contrast.
 • Lentekleuren zijn frisser. In de landelijke stijl vertaalt zich dat vooral in zachte pastelkleuren die uw Engels interieur een sfeervolle toets geven.
 • De zomer is kalm en sereen. Als balans met de felle zon kiest u hier best voor donkerdere kleuren.
 • Herfstkleuren zijn zoals u ze ziet aan de bomen in die periode: de bonte kleuren van het gebladerte zijn perfect om uw woning een diep, maar stijlvol accent te geven.

 

Vloerlamp landelijk brons, geborsteld nikkel of chroom

Bonte herfstkleuren zijn makkelijk te contrasteren: hier met het zachte wit en het diepbruine kussen 

6.   Gebruik de dubbele functie van landelijke verlichting

Verlichting is cruciaal voor uw rustieke of Engelse inrichting. Ze ondersteunt de natuurlijke, exclusieve sfeer in uw landelijk of Engels interieur op verschillende manieren:

 • Prachtige sfeerverlichting aangepast aan het gevoel op elke plaats in en rond uw woning. Binnen helpt dat het natuurlijke zonlicht van buiten op een evenwichtige en harmonieuze manier na te bootsen op plaatsen (of momenten) waar het natuurlijke licht tekortschiet.
 • Een verfijnde, artistieke toets met de duurzame armatuur. Die komt overeen met de eigenschappen van de landelijke stijl: artisanale materialen, sublieme kleuren met een moderne finish.

Tafellamp brons met kap landelijk brons, geborsteld nikkel of chroom

 

Uw landelijk interieur geniet dubbel van de verlichting: zowel qua licht als qua elegante lamparmaturen

7.   Waarvoor dienen de verschillende lampsoorten?

Een van de meest waardevolle tips voor landelijke inrichting is dat het goede lichtschema is een cruciaal onderdeel vormt. Het is een kwestie van verschillende lamptypes en verlichtingstypes te combineren om tot een mooi geheel te komen. Met harmonie en sfeer als resultaat. Een korte opsomming van de lampsoorten die u kunt inzetten:

 • Landelijke hanglampen gebruikt u voor een gezellig algemeen licht, of juist om een bepaalde focus te leggen op een taak: denk aan de werplekken in de keuken, of een kunstzinnig accent boven een salontafel in uw landelijke woonkamer.

landelijke hanglamp brons met glas

 

Een massief houten tafel wordt mooi belicht dankzij een rustieke lamp

 • Landelijke plafondlampen kunt u vergelijken met hanglampen, met het verschil dat ze hoger of zelfs helemaal tot tegen het plafond hangen. Vandaar dat u ze vooral gebruikt om een diffuus licht te creëren over de hele ruimte, ter ondersteuning van de gezellige sfeer.
 • Landelijke wandlampen zijn perfect om bijvoorbeeld de hal richting te geven, of om het natuurlijke licht van buiten ter hoogte van een raam na te bootsen. Ook bij de voordeur zijn ze geschikt als gevellampen: daar heten ze uw gasten als het ware welkom.
 • Landelijke staande lampen zijn de echte pronkstukken in elk interieur. Daarbij komt de verfijnde armatuur van de lamp van pas. Ze zijn perfect om legere ruimtes op te vullen. Zo creëert u een evenwicht.
 • Landelijke tafellampen zijn bijzonder veelzijdig: ze dienen als taakverlichting: denk bijvoorbeeld aan leeslampjes op de nachttafel. Of u kunt tafellampen inzetten om een mooi accent te leggen op een bijzettafeltje.

 

 

Sterrenlamp brons, geborsteld nikkel of chroom
Ook badkamerverlichting verdient de aandacht: een paar mooie hanglampen brengen een elegante sfeer

8.   Het belang van de juiste kleurtemperatuur bij uw verlichting

Landelijk staat voor gezelligheid en warmte. Door te kiezen voor een kleurenschema dat zo’n gevoel ondersteunt, komt u al een heel eind verder. Maar met landelijke verlichting gaat u nog een stap verder. Daarvoor staat de juiste Kelvin-waarde garant: hoe lager die waarde, hoe warmer het licht.

Wanneer u deze landelijke inrichting tips volgt, bereikt u telkens hetzelfde: een warme en gezellige sfeer. In uw Engels interieur kiest u daarom best voor landelijke verlichting met een waarde tussen de 1800 en de 3000 Kelvin, afhankelijk van de sfeer. Een pluspunt: rustieke of landelijke lampen zijn vaak aanpasbaar in die waarde, waardoor ze geschikt zijn voor de verschillende momenten van de dag.

Exclusieve hanglamp brons, geborsteld nikkel of chroom


Kaarslampen zijn fantastisch om sfeer te scheppen in eender welke ruimte

9.   Het belang van lichtintensiteit

Een andere soort tip landelijke inrichting is technischer van aard, maar minstens even belangrijk. Het is noodzakelijk dat u goed omspringt met de verschillende noden van uw woning: zowel binnen als buiten. Elke plek in uw prachtige woning draait om een bepaalde activiteit die u wilt ondersteunen met de juiste dosis licht. Landelijke lampen zijn voorzien van de zogenaamde Lumen-waarde die de felheid of lichtintensiteit aangeeft. Een overzicht van de richtlijnen per ruimte:

 • Woonkamer: 1500 - 3000 lumen
 • Slaapkamer: 2000 - 4000 lumen
 • Badkamer: 4000 lumen
 • Bureau: 3000 - 6000 lumen
 • Eetkamer: 3000 - 6000 lumen
 • Keuken: 5000 - 10000 lumen
 • Buitenshuis: hangt sterk af van de grootte en inrichting van uw tuin, terras of voortuin

 

Eetkamer lamp landelijk brons, geborsteld nikkel of chroom

Elke ruimte is anders: een aangepaste lichtintensiteit is noodzakelijk!

10. De landelijke slaapkamer

In de slaapkamer spendeert u een groot deel van uw tijd om uit te rusten en te ontspannen, maar ook zeker om wakker te worden met een fris en monter gevoel. De landelijke slaapkamer heeft dus meerdere functies:

 • Slapen, uiteraard. Analoog met de landelijke stijl is een comfortabel bed een absolute must om u een zalige nachtrust te geven
 • ’s Avonds tot rust komen. Daarvoor is goede verlichting cruciaal: u wilt nog kunnen genieten van een boek of misschien wat tv-kijken? Maar u wilt uw ogen en de rest van uw lichaam laten voorbereiden op de nacht? Landelijke verlichting slaapkamer zorgt ervoor dat u nog kunt genieten van uw avondmoment, zonder dat het uw nachtrust verhindert.
 • ’s Ochtends wakker worden. U hebt voldoende ruimte en licht nodig om wakker te worden met een fris gevoel, maar ook om u rustig aan te kleden en met een goed gevoel de dag tegemoet te gaan.

 

Vaaslamp keramiek met lampenkap

Zachte kleuren die uw nachtrust ondersteunen zijn een must in uw landelijke slaapkamer

11. Landelijke woonkamer ideeën

Uw landelijke woonkamer is veruit de meest veelzijdige ruimte van uw hele interieur. De mogelijkheden zijn eindeloos: tot rust komen met een fikse roman, bijpraten met familie, met gasten genieten van een glas wijn, maar evengoed een werken. Er is dus in feite geen echt centraal punt. Stem dus de inrichting van uw woonkamer goed af op die veelzijdigheid. Een aantal landelijke inrichting tips voor uw woonkamer:

 • Ga voor een comfortabele, kwaliteitsvolle landelijkezetel die verschillende activiteiten ondersteunt: een avondje tv-kijken, een boek lezen of een gezellig gesprek met vrienden en familie.
 • Landelijke verlichting woonkamer is best subtiel en warm. Bovendien is ze perfect om uw woonkamer een kunstzinnige toets te geven.

 

Vloerlamp landelijke stijl met kap brons, geborsteld nikkel of chroom

Een landelijk interieur: waar uw comfort bovenop de lijst staat

12. Hoe richt ik mijn landelijke keuken en landelijke eetruimtes in?

Uw landelijke keuken is als een tweede woonkamer. U spendeert er een groot deel van uw tijd. In eerste plaats bereidt u er overheerlijke maaltijden, maar anderzijds geniet u er ook van die maaltijd, in het gezelschap van uw gasten of uw gezin. Een frisse, maar praktische inrichting is daarom cruciaal. Gezellige, lichte kleuren zijn er prachtig. In uw landelijke keuken voorziet u ook best voldoende verlichting om veilig te kunnen koken.

Hanglamp kaarsen landelijk brons, geborsteld nikkel of chroom


In het rustieke thema is wit een echte basiskleur: zeker in een keuken landelijke stijl

13. Landelijke verlichting in uw voortuin

Een ander voorbeeld van tips voor landelijke inrichting speelt zich af buitenshuis. Uw voortuin geeft de eerste indruk, en geeft daarbij al van bij het begin uw gasten een welkomstgevoel. Vandaar dat het belangrijk is om die goed te verlichten. Op die manier verzekert u twee zaken:

 • Met mooie tuinverlichting, padverlichting en gevellampen toont u ook op donkere momenten de weelde van uw landelijke woning, wat van belang is om dat welkomstgevoel te ondersteunen.
 • Een tweeledige veiligheid: enerzijds door u voldoende licht te geven op donkere momenten, zodat u met een gerust hart kunt zien waar u loopt. Maar anderzijds ook om ongewenste indringers weg te houden van bij uw woning.

 

 

Buitenshuis is de weelde van de natuur het sterkst

14.  Tuinverlichting: structuur van de tuin, architectuur

Het spreekt voor zich dat de link met de natuur begint in uw prachtige tuin. Een van de belangrijkste tips voor landelijke inrichting voor buitenshuis draait dan ook rond een goede structuur in uw tuin. Vergeet ook uw terras niet: naast een paar prachtige planten is mooie decoratie hier ook zeker op zijn plaats om de sfeer helemaal om te toveren. Bovendien is tuin- en terrasverlichting perfect om u te laten genieten van een uw tuin en terras op warme zomeravonden, of gewoon ’s winters van binnenshuis. Mooie landelijke wandlampen in combinatie met een tafellamp of staande lamp creëren heel wat rust (en veiligheid!) op uw landelijk terras.


Een imposant terras met mooie landelijke meubels is perfect voor de late zomeravonden

15. Landelijke verlichting: houd rekening met de IP-waarde

Als laatste tip nog iets technisch. Om extra te kunnen genieten van uw duurzame verlichting, zorgt u er best voor dat ze voldoende bestand zijn tegen vocht, vuil en/of het weer. Dat is vooral belangrijk bij tuinverlichting en terraslampen, maar evengoed in een vochtige omgeving als uw badkamer. De IP-waarde is een tweecijferige code die de mate van bescherming weergeeft. Een overzicht:

 

Voor buitenverlichting gebruikt u best een waarde van minstens IP43.

hanglamp hal met ketting landelijk brons, geborsteld nikkel of chroom

 

De landelijke stijl: authenticiteit en sfeer alom


Van seizoensgebonden landelijke kleuren tot de technische veiligheid van de IP-waarde: tal van voorbeelden van cruciale landelijke inrichting tips: zowel voor binnen als buiten. Met deze 15 tips maakt u van uw landelijke woning een echte thuis.

Wenst u meer tips te ontvangen? Schrijf dan in voor onze maandelijkse sfeertips.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Schrijf nu in en ontvang onze sfeertips

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00