Menu
0
Persoonlijke service
Maatwerk
Passie voor artisanaal werk
Gemakkelijk bestellen met Shoplogin

Landelijke binnenverlichting

Bestel de mooiste landelijke binnenverlichting bij Feluce. Artisanale producten ✔ Sfeervol ✔ Ideaal in herenhuizen, ruime villa's en landhuizen.

Hoe belangrijk zijn lampen voor binnen nu precies? Bijzonder belangrijk. De troef van landelijke binnenverlichting is dat ze in uw prachtig interieur de perfecte sfeer naar boven haalt. Het gevoel dat u met elke kamer, elk meubelstuk of elk kunstvoorwerp wilt bepalen. U wilt een stijlvolle, elegante toon zetten. Misschien wilt u wel het sfeergevoel extra onderlijnen met een landelijk tintje. Maar hoe doet u dat precies? Met welke kenmerken moet u allemaal rekening houden? Een overzicht.

De psychologie achter goede landelijke binnenverlichting

Melatonine - u kent het wellicht beter als het slaaphormoon - is een natuurlijke stof in uw lichaam die u tegen de schemering ’s avonds geleidelijk aan moe doet voelen. Licht speelt daarom een bijzonder belangrijke rol in uw leven. Het ligt immers aan de basis van onze biologische klok. En heel vaak wordt de rol van goede binnenlampen daarin serieus onderschat.

U hebt, zoals ieder mens, nood aan goede verlichting. U hebt het nodig om gezond te kunnen leven. Ook binnenshuis: vaak reikt het normale, ritmische licht van buiten daar niet. Zeker op de korte en donkere winterdagen.

 


Een landelijke binnenlamp bootst het natuurlijke ritme van het buitenlicht na

Vandaar dat het belangrijk is om te spelen met kunstmatig licht of binnenverlichting. Zo krijgt u ook binnenshuis een natuurlijke omgeving. Verlichting is zowel een kunst als een wetenschap:

 • Mooie lampen geven een zacht sfeergevoel. Landelijke binnenverlichting onderlijnt dat gevoel nóg beter: de hoog kwalitatieve materialen waaruit de lamp gemaakt geven een extra verfijnde indruk.
 • Langs de andere kant is een goed verlicht interieur net zo belangrijk. Het draagt actief bij tot uw mentale gezondheid en uw welzijn.

 

Wat wilt u met landelijke binnenlampen bereiken?

Maar hoe bereikt u juist dat effect? Niet met één enkele lamp. Het is een kwestie van met verschillende lichtbronnen te spelen. Samen vormen zij verschillende lagen van licht. Elk van die lagen heeft aparte kenmerken:

 • Verschillende lamptypes
 • Armatuur
 • Lichtintensiteit
 • Lichttemperatuur

Die kenmerken combineert u zo goed mogelijk om tot een harmonieus geheel te komen. Het doel van verlichting is altijd hetzelfde: een natuurlijk en waardevol effect creëren in uw huis. Afhankelijk van de voorgaande kenmerken behoort een bepaalde lamp tot een van de drie types binnenverlichting:

 • Omgevingslicht: de globale verlichting. Ze is vooral bedoeld om een egaal verspreid licht te creëren in de hele ruimte zodat alles duidelijk zichtbaar is. Ze is de algemene sfeerverlichting in uw woning.
 • Accentverlichting dient dan weer om die sfeer te ondersteunen. Met dat soort binnenverlichting werpt u extra licht op bepaalde features in uw woning. Zo schept u visueel karakter. U legt bijvoorbeeld de nadruk op een imposante plant of een prachtig schilderij.
 • Taakverlichting geeft u het nodige licht waar de bovenvermelde sfeerverlichting niet geraakt. Vergelijk het met accentverlichting. Alleen is het doel anders: met taakverlichting wilt u juist een bepaalde activiteit, denk aan lezen of koken, van een helder licht voorzien.


Tafellampen zijn aanpasbaar aan de toon die u wilt zetten in uw interieur

U kiest best voor een mix van die drie soorten. In combinatie met voldoende natuurlijk licht van buiten krijgt u zo een prachtig uitgebalanceerd interieur.

 

Welke ruimte wilt u verlichten?

Al is er niet één gouden combinatie voor uw hele huis. Elke ruimte heeft haar eigen sterkte. In elke kamer doet u ook andere dingen. Het is dus belangrijk om, afhankelijk van uw noden en wensen, de drie soorten samen te brengen en de nadruk te leggen op wat u precies wilt. Met een evenwichtig lichtschema kunt u de kwaliteiten van elke ruimte optimaal naar boven laten komen. Maar hoe precies? Een paar algemene regels voor de belangrijkste ruimtes in uw woning:

 • De inkomhal: Hier heet u uw gasten welkom. Bovendien nodigt u hen uit om uw huis verder te betreden. Binnenlampen in landelijke stijl hebben hier twee grote functies: enerzijds wilt u er richting mee creëren. De mensen uitnodigen. Anderzijds is het minstens even belangrijk om uw inkomhal van voldoende globaal licht te voorzien. Algemeen omgevingslicht is hier een absolute must.
 • De woonkamer: In de living spendeert u veruit het meeste van uw wakkere uren. U leest er. U kijkt er tv. U kletst er bij met familie en vrienden. Een evenwichtig lichtschema maakt die tijd dan ook bijzonder sfeervol. Opteer daarom voor verschillende soorten: algemeen omgevingslicht voor een zachte gloed, taakverlichting om gezellig te kunnen lezen of praten en accentverlichting om het geheel een artistieke toets te geven. Dat laatste kunt u zeker met landelijke binnenverlichting aangepast aan de woonkamer omwille van de kunstzinnige stijl van de armatuur zelf.


Een richtbare spot als plafondlamp laat u toe de mooiste elementen in uw landelijke woonkamer te benadrukken

 • De keuken: Hier bent u aan het werk. Koken vraagt een flinke dosis licht. Hier hebt u vooral goede taakverlichting nodig: een paar landelijke hanglampen voor de keuken boven het kookeiland of de gootsteen zodat u er zonder al te veel donkere schaduwen kunt kokkerellen.
 • De eetkamer: Die ruimte vraagt na de keuken het meeste licht in heel uw interieur. Dus: voldoende verlichten met een combinatie van de drie types. Hier moet u visuele interesse creëren. De mensen uitnodigen. Bovendien is de eetruimte dé perfecte ruimte om een prachtige artistieke lamp op te hangen die als een centraal stuk de aandacht naar de tafel toe trekt: denk aan een eetkamer lamp in landelijke stijl.
 • De werkruimte: U raadt het goed: hier bent u om te werken. Een natuurlijke dosis licht is cruciaal om uw productiviteit te ondersteunen. Het beste kiest u hier voor voldoende taakverlichting. Die zorgt voor focus op het bureaumeubel zelf. Maar let op: u wilt immers niet dat uw leeslamp in uw ogen schijnt. De lichttemperatuur is trouwens beter iets koeler dan in andere ruimtes, maar daarover verder meer.
 • De badkamer:  Vaak hebt u hier een mix nodig van voldoende schaduwvrij licht en gezellige landelijke sfeerverlichting. Want u wilt genieten van uw bad- of douchemoment. Maar u wilt ook duidelijk licht voor de spiegel: liefst zo egaal en natuurlijk mogelijk. Landelijke badkamerverlichting zorgt hier voor het mooie evenwicht.
 • De slaapkamer: Daarin wilt u zich kunnen afzonderen van de rest. Vaak combineert u er een subtiel algemeen omgevingslicht met wat taakverlichting. Dat laatste kan met een leeslampje. Meer dan in andere ruimtes houdt u in de slaapkamer rekening met het kleurenpalet van de kamer zelf. Lichte kleuren weerspiegelen namelijk meer natuurlijk licht. Daardoor zal u minder omgevingsverlichting nodig hebben. Verlichting voor de slaapkamer in landelijke stijl voegt hier ook extra sfeer en cachet toe.

 

Van hanglampen tot vloerlampen: elk zijn kwaliteit

Het is een ware kunst om elk van die ruimtes te ondersteunen met een harmonieuze combinatie van verlichting. Maar welke lampen kunt u daarvoor precies gebruiken?


Een landelijke binnenlamp is er in alle vormen en maten. Zo kunt u ze optimaal implementeren in uw interieur

Er zijn in feite twee soorten: verplaatsbare en vaste lampen. Het spreekt voor zich dat u voor de vaste lampen iets meer nadenkt over waar en welke u installeert. Maar de verplaatsbare vragen net zo veel aandacht. Al hebben zij het grote voordeel dat u ze makkelijk een andere plaats kunt geven in het evenwicht van uw interieur. In het algemeen bieden landelijke lampen nog net dat tikkeltje meer sfeer, of ze nu verplaatsbaar zijn of op een vaste plaats hangen. Hierbij vindt u een lijstje van de verschillende soorten:

 • Landelijke hanglampen Meestal dienen die als omgevings- of taakverlichting. Ze passen ook in elke ruimte. In de living of in de eetkamer bepalen ze de kijkrichting. Daar heeft ze dus ook een decoratief doel. Die mogen wat groter zijn en de aandacht naar zich toetrekken. Toch zijn hanglampen erg geschikt als taakverlichting in de keuken, bijvoorbeeld. Daar dienen ze om een helder en gefocust licht te geven wanneer u eten klaarmaakt.
 • Landelijke plafondlampenDie geven meestal meer voor een mooi diffuus omgevingslicht. Ze lijken sterk op hanglampen, met een verschil: ze hangen dichter of zelfs helemaal tegen het plafond. Door die hogere positie is hun licht meer verspreid. Ze zijn de perfecte subtiele toevoeging aan andere lichtbronnen.
 • Landelijke wandlampendoen het alle drie: omgevings-, accent- en taakverlichting. Ze kunnen de algemene, gezellige sfeer in uw interieur bepalen door het natuurlijke licht van buiten na te bootsen. Of een veilig licht geven bij een trap. Maar vaak doen ze ook dienst als leeslamp: met een verstelbare arm nemen ze trouwens geen plaats in op een nachttafeltje of een bureau. Bovendien zijn ze de perfecte accentlampen. Denk aan de subtiele schilderijverlichting die uw woonkamer een verfijnde uitstraling geeft.
 • Landelijke tafellampen:  Vaak dienen die voor zowel accent- als taakverlichting. Bovendien zijn ze esthetisch mooi op een tafeltje in de living. Bij dat lamptype is de proportie belangrijker dan om het even welke lampsoort. U houdt dus rekening met de afmetingen van de ruimte, maar zeker ook met de grootte van het meubel waarop de lamp zal staan. De lampenkap moet immers even breed of juist smaller zijn dan een nachttafeltje: zo creëert u evenwicht.
 • Landelijke staande lampen: Zij kunnen de drie doelen ondersteunen. Meer dan andere lampen voorzien zij uw interieur van een prachtige esthetische toets. De grootte ervan bepaalt sterk de structuur in uw woonkamer. Een staande lamp kan als geen ander een lege plek in uw woning een sfeervol karakter geven.

 


Een vloerlamp die dienst doet als leeslamp is zowel functioneel als esthetisch erg waardevol

De beste oplossing is om altijd te spelen met verschillende lampen of armaturen. Zoals u weet houdt u rekening met de ruimte zelf. En dus met wat u in die ruimte doet en de sfeer of het gevoel dat u er wilt brengen. Op die manier komt u tot een natuurlijk en warm evenwicht.

 

De kracht van landelijke binnenverlichting

Het functionele of praktische van een binnenlamp gaat altijd hand in hand met de decoratieve kant. Bij rustieke verlichting krijgt dat esthetische nog een extraatje. De prachtige armatuur geeft een authentieke en hoogwaardige mood.

Een landelijke binnenlamp is gemaakt van duurzame en kwalitatieve materialen als brons, koper, messing of chroom. De zachte kleuren als zwart, roest of juist wit ondersteunen het sfeergevoel in uw interieur. Een rustieke binnenlamp met een centrale rol in uw living kan de exclusieve stijl zelfs naar een hoger niveau tillen.

Ze zorgt er ook voor dat het licht van de lamp zorgvuldig verspreid wordt naargelang uw wensen. Maar in sommige gevallen wilt u juist de lamp eruit laten springen. In dat geval is de armatuur subtieler: de lampen binnenin trekken de aandacht.

Dat is vaak zo bij LED-lampen in de Edison-stijl. Ze zijn geïnspireerd door de originele gloeilampen van Thomas Edison uit het begin van de 20e eeuw. Het authentieke, warme licht kwam van de kenmerkende rustieke bedrading in de lamp zelf.


Een subtiele armatuur toont de mooie lampen binnenin en accentueren het rustieke karakter

Door de eeuwen heen ontwikkelde men steeds efficiëntere en zuinigere lampen met andere vormen. Maar dankzij moderne LED-technologie krijgt die artisanale feel van de originele eerste gloeilamp weer een plaats in uw interieur. Edison-lampen zijn prachtig als landelijke binnenverlichting.

 

Hoe fel moet de lamp zijn? Hoeveel lumen kiest u best?

In zo’n landelijk interieur is harmonie erg belangrijk. Vandaar dat u best zorgt dat de lampen zo goed mogelijk passen in de rest van uw interieur. Daarbij speelt niet alleen de stijl een rol. Ook de puur technische eigenschappen van de lamp zelf:

 • Lichtintensiteit uitgedrukt in lumen
 • Lichttemperatuur uitgedrukt in Kelvin

 

De lichtintensiteit die u wilt, bepaalt als geen ander de sfeer in uw woning. Die eigenschap wordt uitgedrukt met de term lumen. Hoe meer lumen, hoe feller. Die is vaak nuttiger bij praktische taakverlichting. Daarbij krijgt u een actiever, meer opgewekt gevoel. Minder lumen is meer geschikt voor sfeerverlichting.

Eén lamp heeft een bepaalde lumen-waarde. Vaak kunt u die ook dimmen. Maar u weet intussen dat een goed lichtschema betekent dat u speelt met de verschillende lichtsoorten. Dus gebruikt u meerdere lichtbronnen per ruimte, afhankelijk van uw noden. Nu telt u elke lumen-waarde op. Zoals u ook weet, vraagt elke ruimte een ander soort licht. Per ruimte verschilt de richtlijn dus:

 • Woonkamer: 1500 - 3000 lm
 • Slaapkamer: 2000 - 4000 lm
 • Badkamer: 4000 lm
 • Bureau: 3000 - 6000 lm
 • Eetkamer: 3000 - 6000 lm
 • Keuken: 5000 - 10000 lm

 

Kaarslampen: spelen met de kleurtemperatuur

Een ander technisch kenmerk is de kleurtemperatuur. Die wordt uitgedrukt in graden Kelvin. Een lagere waarde betekent een warmer, meer geel licht. Een hogere waarde betekent dan weer een blauwer, opgewekter licht.

Elke lamp heeft een bepaalde kleurtemperatuur. En die kleurtemperatuur heeft een effect op de sfeer die u in uw interieur creëert. U kunt die waarde als volgt onderverdelen:

 • 10000K: vergelijkbaar met het felle zonlicht op een dag met klare hemel.
 • 7000-5000K: koel licht dat vaak geassocieerd wordt met gewone LED-verlichting. Die komt sterk overeen met het natuurlijke licht op een bewolkte dag.
 • 4000K: natuurlijk Dat is relatief neutrale lichtwarmte.
 • 3000K: dat is het warme licht dat u herkent van de traditionele gloeilampen.
 • 2000 - 1000K: vergelijkbaar met kaarslicht. Zo’n kalme, knusse temperatuur is bijzonder rustgevend.

 

Over het algemeen geldt dus hoe minder Kelvin, hoe warmer de lichtkleur en hoe meer uw licht focust op gezelligheid. Die zijn nuttig in de woonkamer of de slaapkamer. Een hogere waarde (en dus een blauwer, frisser licht) is meestal beter in ruimtes waar productiviteit of een opgewekte sfeer centraal staan. Denk aan vooral aan de keuken, de werkkamer of de eetkamer.


Een simpele armatuur laat de rustgevende kaarslampen helemaal tot hun recht komen: de perfecte sfeerverlichting in landelijke stijl

Al hoeft die waarde niet per se vast te liggen. Moderne technologie laat toe om zowel de lichtintensiteit als de kleurtemperatuur aan te passen. Die aanpasbaarheid is een extra troef in ruimtes waarin u verschillende activiteiten doet.

Landelijke kaarslampen zijn daar een perfect voorbeeld van. Hoewel dat soort landelijke binnenverlichting sowieso gezelliger en warmer licht biedt, kunt u daarin nog altijd kiezen. Hun lichttemperatuur is aanpasbaar tussen de 1800 en de 2300. Wanneer u helemaal tot rust wilt komen, stelt u de waarde lager in. Zo hebt u een warmer licht.

 

Samengevat

Uw interieur is volledig uniek. Maar ook elke kamer heeft specifieke eisen. Daarom is het belangrijk dat u speelt met verschillende soorten binnenverlichting om het doel van de ruimte helemaal voorop te zetten. Afhankelijk van waar u de nadruk legt, kiest u voor een mooi evenwicht tussen omgevings-, accent- en taakverlichting. De verschillende lamptypes vervullen die functies.

Het uitgangspunt van binnenlampen is om de kamer, of het nu uw keuken of uw slaapkamer is, in een mooi harmonieus licht te zetten. Rustieke binnenverlichting biedt toch nog dat extraatje. De hoogwaardige armatuur, de zachte en subtiele kleuren gaan hand in hand met efficiënte LED-technologie. Daarbij kunt u tot de gewenste sfeer komen: u kiest immers zelf de intensiteit en de warmte van de lichtkleur. Kortom: landelijke binnenverlichting is de ultieme sfeerversterker in uw woning.

Lees meer
Lees minder
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Schrijf nu in en ontvang onze sfeertips

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00