Menu
0
Persoonlijke service
Maatwerk
Passie voor artisanaal werk
Gemakkelijk bestellen met Shoplogin

Moodboard: inspiratiefoto's voor landelijk wonen

Landelijk wonen: wat u moet weten

Landelijk wonen: rustgevend en stijlvol tegelijkertijd. Een interieurstijl die bij velen tot de verbeelding spreekt. Is ze ouderwets? Of juist heel exclusief? Hoe definieert u de stijl het best? Wat zijn de voornaamste kenmerken? En hoe kunt u landelijk wonen? Er zijn tal van zaken waarmee u best rekening houdt. Dit artikel wil alvast wat meer duidelijkheid scheppen.

Landelijke vloerlamp

Wonen in landelijke stijl: tijdloos, én toch modern

 

Wat is landelijk wonen precies?

Als u één term moet onthouden over landelijk wonen, dan is het sfeer. Hoewel de meeste woningen wel ergens proberen om een sfeer te creëren, is dat landelijke karakter toch net iets anders. Het landelijke of rustieke staat garant voor een gezellige sfeer die hand in hand gaat met een warm en open gevoel.

Bekijk het zo: een interieur in landelijke stijl kenmerkt zich vooral door de link met de natuur. Want in de natuur, en zeker op het platteland, staat rust en ruimte centraal. U herinnert zich wellicht nog de boerderijhuisjes of de chalets die u vroeger alleen op het platteland kon vinden. Daarin voelden mensen zich op hun gemak in de gemoedelijke sfeer. Er heerste een romantisch en gezellig gevoel dat geen huis in de stad kon evenaren.

Landelijke hanglamp

Landelijk wonen legt een stijlvolle link met de rust van de natuur

Vandaar dat veel mensen vaak meteen de link leggen met ouderwets. Maar niets is minder waar. Wonen in landelijke stijl is authentiek en toch modern. Ze legt de link met de rust en ruimte op het platteland. De woonstijl blijft de dag van vandaag bijzonder relevant: zeker in een tijdperk waarin we allemaal wel eens wat stress op overschot hebben. Een moderne rustieke woonstijl past in elk type woning.

 

Landelijke woning

In rustieke of cottage interieurs is de link met de natuur meteen duidelijk

Dat stijlvol mag u gerust nog wat serieuzer nemen. Stijlvol wonen in landelijke stijl draait immers ook om een exclusieve uitstraling. Alleen duurzame, authentieke elementen krijgen hun plaats in eender welke ruimte in uw prachtige woning: van uw woonkamer en werkkamer tot de badkamer of slaapkamer. In uw hele huis krijgt u zo een elegante, verfijnde en vooral gezellige mood.

Het volgende lijstje zet die belangrijkste kenmerken nog eens op een rijtje:

 • Bij de landelijke woonstijl staat sfeer centraal om een open en warme gezelligheid te verkrijgen: u en uw gasten voelen zich meteen op hun plaats
 • De link met de weidse natuur zorgt voor een extra rustgevende touch in uw landelijke woning
 • Duurzame materialen laten u genieten van een tijdloos interieur die toch modern oogt

 

Waarom is een goede woonstijl zo belangrijk?

Een goede woonstijl, of het nu de landelijke woonstijl is of niet, is cruciaal voor de kwaliteit van uw interieur. Wanneer u begint met inrichten, of nood hebt aan wat restyling, richt u zich logischerwijs op één belangrijk doel: u wilt een welkomstgevoel creëren. Zo voelen u en uw gasten zich vrijwel meteen thuis.

Landelijke hanglamp in brons met glas

Een goede woonstijl oogt professioneel en biedt u de gezellige sfeer die u verdient

Zoals eerder gezegd is rust een belangrijke eigenschap die u met uw woning wilt meegeven. In het soms drukke leven is zoiets zeer welkom. De cottage stijl of landelijke stijl laat u toe om even rustig stil te staan bij de pracht van het leven. En om te genieten van een gezellige babbel in de woonkamer, een goed boek in de slaapkamer of een heerlijke maaltijd in de keuken. Een charmant en goed ingerichte woning laat zoiets moeiteloos toe.

De meesten slagen er goed in om hun woning naar wens in te richten. Maar om een echt sublieme feel en een professioneel karakter aan uw interieur te geven, zijn er toch een aantal basisprincipes waarmee u best rekening houdt. Zeker in de landelijke woonstijl. Op die manier kunt u die woonstijl en al haar rustgevende facetten prachtig laten openbloeien.

 

Wat zijn de kenmerken van landelijk wonen?

Die basisprincipes: welke zijn die precies? Met welke bouwstenen moet u rekening houden wanneer u uw interieur volgens de landelijke woonstijl wilt inrichten? Een lijstje:

 • In een landelijk interieur is het geschikte kleurenschema veruit het belangrijkste element. Kleuren dragen een psychologische betekenis, en hebben daarom bijzonder veel macht in uw interieur. Ze kunnen als het ware de stijl van uw woning maken of kraken. Vandaar dat een bewuste keuze noodzakelijk is.

Landelijke plafondspot

Landelijke kleuren creëren hier de illusie van een hoger plafond

Bij wonen in landelijke stijl zijn lichte kleuren vooral aan de orde. Op die manier laat uw huis voldoende natuurlijk licht binnen. Vertrek zeker van wit. Hoewel wit in feite de basiskleur is van uw landelijke interieur, kiest u best niet voor het echt strakke wit: dat zou uw woning een te koele indruk geven.

Verder zijn aarde- en zandkleuren perfect om de link te leggen met de natuur: denk aan zacht bruin of beige ter ondersteuning van het stijlvolle wit. Om uw interieur nog een extra cachet te geven kunt u hier en daar een accent leggen met een mooie pastelkleur. Die tinten zijn op zichzelf al licht, en zullen uw huis voorzien van een fris maar toch gezellig tintje.

 • Een tweede bouwsteen is licht. In de landelijke woonstijl haalt u zo veel mogelijk natuurlijk licht binnen: zo bekomt u dezelfde rust die zo sterk is op het platteland. Zonder licht kunt u niet genieten van de ware schoonheid van uw interieur, en dus ook van de prachtige kleuren die u koos. Licht zorgt ervoor dat u de prachtige vormen en structuren in uw woning kunt bewonderen. En wanneer u er met het natuurlijke licht niet geraakt, kunt u landelijke lampen gebruiken: die zullen een cruciale stap zijn om gezelligheid te bekomen. Maar daarover verder meer.
 • Een derde onderdeel zijn die befaamde structuren en vormen. In een landelijke inrichting laat u die vooral tot recht komen met uw meubilair en met de decoratie in uw huis. De fundering van landelijk wonen is de link met de natuur: authenticiteit is dus erg belangrijk. Daarom kiest u best voor artisanale en volwaardige meubels.

 

Hanglamp landelijke stijl
Een massief houten tafel is cruciaal in uw landelijke decoratie

Verkies massief hout boven kunstmatig pershout; minimaliseer de hoeveelheid kunststof en ga voor duurzame materialen. Dat gaat natuurlijk niet ten koste van uw comfort. Integendeel. In zo’n tijdloos interieur geniet u juist nóg meer. Bijvoorbeeld: een prachtige massief houten eettafel heeft een verhaal én een sterke link met de natuur. Bovendien geeft ze uw huis een artistieke touch: allemaal dragen die zaken bij tot de gezellige, openhartige sfeer die landelijk wonen zo uniek maakt.

Landelijke decoratie en meubilair is de manier om dat comfort te linken aan een artistiek cachet: denk bijvoorbeeld aan prachtige, ruime leren zetels met gezellige, warme kussentjes en dekens. Op die manier gaat de duurzame en tijdloze stijl van het leder hand in hand met de gezelligheid van de kussens en dekens.

Landelijke plafondlamp in brons met meerdere lampen 
Een combinatie van landelijke kleuren, structuren en licht creëert een exclusief en ruim gevoel:

Met die drie bouwstenen samen bereikt u bovendien een ander effect: ruimte. Lichte kleuren trekken meer licht aan en laten u ademen. De manier waarop u daarbij uw meubilair organiseert die ruimte op een sublieme manier opvullen - of juist respecteren door evenwicht en structuur te creëren.

 

Een cruciaal element: licht en verlichting

Licht en verlichting zijn twee verschillende zaken. En toch ook niet. Landelijke verlichting bootst het natuurlijke licht van buiten na op plaatsen en momenten waarin dat laatste tekortschiet. In dat opzicht is verlichting dé sfeerbepalende factor in uw landelijke woning. Want met voldoende licht ondersteunt u de nadrukken die u legde met uw kleurenschema, uw meubilair en uw landelijke accessoires.

 

Plafondlamp met glas in brons
Landelijke verlichting verzekert een stijlvolle touch in uw interieur

Uw woning verschilt bovendien binnenin ook nog aanzienlijk: hoewel gezelligheid nog steeds voorop staat, vereisen de verscheidene ruimtes allemaal een andere sfeer. Dat kunt u met goede verlichting versterken. Landelijke verlichting is er in alle vormen en maten, zodat u zeker tot het perfecte evenwicht kunt komen. Een lege ruimte of hoek kunt u visuele diepte geven met een magnifieke vloerlamp. En met een paar hanglampen kunt u de nadruk leggen op de tafel in de woonkamer. De mogelijkheden zijn eindeloos:

 • Landelijke hanglampen verdienen een plaats in elke ruimte van uw interieur. Ze leggen een mooie focus op een bepaald onderdeel van uw huis: denk aan eettafelverlichting, verlichting in de keuken of als sfeerbrenger boven uw salontafel. Afhankelijk van uw wensen kunt u de pendellamp hoger of lager hangen. Let wel: zorg dat ze laag genoeg hangt, zodat ze niet in uw ogen schijnt, maar zorg eveneens dat het lichtdeken voldoende verspreid blijft.
 • Landelijke plafondlampen kunt u vergelijken met hanglampen. Enig verschil: ze hangen hoger tot zelfs helemaal tegen het plafond. Op die manier verspreiden ze een mooi diffuus basislicht dat perfect is om de sfeer van uw interieur in landelijke stijl een boost te geven.
 • Landelijke staande lampen zijn de echte pronkstukken van uw interieur. Ze kleuren de ruimte visueel en fysiek in. Ze zijn perfect in een hoek, maar u kunt ze zeker ook bij een fauteuil plaatsen.
 • Landelijke tafellampen zijn bijzonder veelzijdig. Ze kunnen dienst doen als leeslampjes bij uw bed, als extra sfeerverlichting op een bijzettafeltje of om een bepaalde mood te creëren in het algemeen. Bij tafellampen is het vooral belangrijk dat u ze in proportie houdt met het meubel waarop ze staan. Zo blijft de landelijke harmonie heerlijk aanwezig in uw mooie interieur.
 • Landelijke wandlampen vervullen meerdere functies: enerzijds kunt u ze gebruiken ter ondersteuning van uw globale sfeerverlichting. Anderzijds kunt u ervoor kiezen om ze in te zetten als accentverlichting. Zo leggen ze een mooie artistieke toets op de mooiste elementen in uw landelijke woning.

Bovendien hebben de lampen op zichzelf een invloed. Wanneer de stijl van de armatuur overeenkomt met de landelijke woonstijl, kunt u het sfeergevoel nog extra ondersteunen met een verfijnd en artistiek tintje. Zo komt de gezellige en warme sfeer helemaal tot haar recht in uw hele woning.

Landelijke verlichting is immers ook vervaardigd op artisanale wijze: de duurzame materialen als brons, koper, nikkel en chroom bevestigen als het ware het authentieke gevoel. De lampen zijn ware kunstwerken op zichzelf. Door ze een vaste plaats te geven in uw landelijke woning, draagt u bij tot het tijdloze karakter van uw interieur. En dat zijn nog meer bonuspunten voor de gezellige en verfijnde sfeer.

Al blijft het niet bij uw landelijk interieur. Om de link met met buiten maximaal te leggen, kunt u bij wijze van overgang rond uw woning ook de geschikte verlichting voorzien. Zo is de sfeer rond uw huis ook gezellig en leidt u uw gasten naar binnen dankzij het verwelkomende gevoel.

 • Met landelijke gevelverlichting geeft u de structuur van uw woning vorm. Die categorie is een combinatie van verschillende soorten verlichting: van wandlampen tot spots die de prachtige architectuur van uw landelijke woning helemaal tot haar recht laat komen.
 • Uw tuin verdient uiteraard ook wat. Tuinverlichting in landelijke stijl zorgt ervoor dat u de mooiste hoeken van uw tuin in een magnifiek licht laat baden. Zo blijft uw tuin gezellig na zonsopgang: ideaal voor op warme zomeravonden. De variëteit aan lampen onder deze categorie is bijzonder ruim: van padverlichting tot paalverlichting en allerlei inbouw- en grondspots.
 • Landelijke terrasverlichting is er dan weer om - u raadt het goed - uw terras te voorzien van voldoende veilig licht. U moet immers voldoende kunnen zien waar u loopt. En uiteraard wilt u ook daar een mooie sfeer creëren. Perfect voor uw verfijnde landelijke woonstijl.

Samengevat

Landelijk wonen betekent een ruime, maar stijlvolle inrichting waarin gezelligheid absoluut centraal staat. De link met de natuur is overal te vinden: van de kleuren en de verlichting tot het meubilair en de landelijke decoratie. Samen met een kwaliteitsvolle en duurzame toets bereikt u bovendien een exclusieve sfeer. Alles staat in teken van hetzelfde motto: landelijk wonen is waar luxueuze gezelligheid een definitieve plaats krijgt in uw woning.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Schrijf nu in en ontvang onze sfeertips

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Product filters

Prijs
Min: €0
Max: €15000
Kleur
 • Bekijk meer
Lampvoet
 • Bekijk meer
Kap
Vorm
 • Bekijk meer