Menu
0
Persoonlijke service
Maatwerk
Passie voor artisanaal werk
Gemakkelijk bestellen met Shoplogin

Landelijke hanglampen

De landelijke hanglamp: het flexibele zusje van de landelijke lichtfamilie

De landelijke pendellamp. Het flexibele zusje van een vaste, landelijke plafondlamp. Aanpasbaar in de hoogte. Combineerbaar met andere lampen, zoals bijvoorbeeld de landelijke staande lampen of de landelijke wandlampen. Of juist als uniek stuk in een ruimte. Met landelijke hanglampen maakt u hoe dan ook een statement. Ze nemen hun plaats in om het even welke ruimte of omgeving. Maar de vrije, open ruimte blijft natuurlijk noodzakelijk in een landelijk of om het even welk ander interieur. Maar hoe combineert u ruimte met een elegante en stijlvolle indruk? 

Landelijke hanglampen: Elke ruimte is uniek

Geen enkele ruimte in huis en geen enkele armatuur hebben dezelfde ‘sweet spot’. Dat wil zeggen dat elke ruimte en elke armatuur op zichzelf uniek zijn. Ze verwachten daarom ook een eigen aparte combinatie. Geen enkel stijlboek zal u vertellen welke de beste combinaties zijn. Die zijn er niet. Er bestaat immers geen vaste hoofdregel die zegt dat pendellamp A het beste past in ruimte A. Wel zijn er een aantal andere basisregels waarmee u best rekening houdt. Of juist niet. Aan u de keuze.


Elke landelijke lamp kan als echt pronkstuk de sterke elementen in en rond uw huis ondersteunen

Bij elke lamp, zeker bij een pronkstuk als een hanglamp, denkt u aan uw interieur. Wilt u verlichting gebruiken om te combineren met andere elementen in huis? Misschien wilt u wel een bepaalde ruimte aanvullen? Of wilt u juist de aandacht trekken met een sterk contrast? De drie zijn mogelijk. Maar ze hangen net zo goed af van de stijl in uw woning.

Landelijke hanglampen kunnen de vormen en kleuren in uw woning versterken:

* De vorm volgt best de krachtlijnen in uw interieur. Een ronde armatuur past uiteraard beter bij een ronde tafel.

* De typische kleur van rustieke verlichting spelen met de kleuren van uw interieur. Belangrijk is om daarbij voor tinten te kiezen die elkaar aanvullen.

Het resultaat is de harmonie en het evenwicht die u in een landelijk interieur wilt creëren.

 

De aanpasbaarheid van de lamp is troef

Het sterkste punt van zo’n pendel is dat ze aanpasbaar is aan de ruimte zelf. Dus ongeacht welk doel u ermee wilt bereiken, aanpasbaarheid is troef. Die eigenschap is zeker belangrijk  in het tijdloze karakter van een landelijk interieur.

Toch passen lang niet alle lampen en armaturen in elke omgeving. De stijl, de vorm, de kleur ervan hangen heel erg nauw samen met bepalen hoe de lamp in uw interieur zal passen. En niet te vergeten: de eigenschappen van de ruimte zelf spelen een belangrijke rol.

 

Hang ze niet te hoog, maar ook niet te laag

De hoogte van uw landelijke lamp hangt altijd af van de omgeving:

* Hoger betekent meer verspreid licht

* Lager betekent meer focus: zowel op de armatuur als met het licht zelf

Denk aan de hoogte van het plafond bijvoorbeeld. Hoe hoger, hoe lager u een luster mag hangen, toch? Wel, niet noodzakelijk. Alles hangt af van uw wensen. Hangt u een lamp te hoog, dan loopt u het risico dat het licht te diffuus is en verloren gaat. Zeker in een ruime woning of kamer kan dat voor problemen zorgen. In andere gevallen kan het zelfs storend zijn omdat het licht recht in uw ogen schijnt.

U kent het fenomeen wel: u rijdt met de auto een tunnel binnen. En hoewel de wand van de tunnel hoog genoeg is, durft u al eens uw hoofd bukken uit vrees ertegen te botsen. Dezelfde psychologie geldt bij pendellampen. Hangt u ze te laag, dan kan die visuele laagte ervoor zorgen dat u zich onbewust bukt. Of ze kan zodanig laag hangen dat u er ook effectief tegen loopt. Bovendien kan ze aan een eettafel in de weg hangen en het zicht blokkeren.

Maar misschien wilt u juist dat de lamp meer aandacht krijgt? In een landelijk interieur spelen de lichtelementen immers een cruciale rol. Zulke fittings zijn vaak een echt pronkstuk. Met hun zwierige vormen en kleuren verdienen ze soms meer aandacht. Het juiste evenwicht vinden is daarbij noodzakelijk.

Hoe dan ook wilt u dat uw rustieke lamp niet te hoog hangt zodat licht of stijl verloren gaan , maar niet te laag dat ze in de weg hangt voor om het even welke reden. Smallere armaturen kunnen over het algemeen iets hoger hangen omdat ze met hun vorm de verticale richting stimuleren. Boven een tafeltje of ander meubelstuk mogen ze meestal iets lager hangen. Een rustieke pendellamp hangt u het best op 70 à 80 centimeter boven het tafelblad. Het risico er, visueel of letterlijk, tegen te lopen is dan kleiner.

 

Trek de aandacht, maar leid niet af

Het is wellicht duidelijk dat de omgeving en de lamp zelf hand in hand gaan wanneer u een landelijke hanglamp kiest. Ook hier is balans dé factor. Rustieke verlichting heeft vaak heel eigen, unieke eigenschappen. De ambachtelijke stijl komt naar boven in de elegante vormen en kleuren.

In bepaalde gevallen wilt u dat ze als volwaardig meubelstuk de aandacht trekken, in andere gevallen hebt u het misschien liever wat subtieler. De mate waarin u uw verlichtingselement een plaats wil geven, hangt enorm af van uw interieur.

In de meeste gevallen is het aangenomen om eenzelfde ruimte van verschillende lichtbronnen te voorzien. Daarbij moet u uitmaken welke rol elke bron speelt. Bepaalde lampen dienen om een kamer in haar geheel op te lichten en dienen vooral als omgevingslicht. Anderen dienen dan weer om accenten te leggen of om een specifieke plaats te belichten. Dat kan zowel functioneel zijn als esthetisch. Het type bepaalt welke taak de lamp vervult.

Bij een hangende lamp denkt u vaak aan verlichting in een keuken. Boven een kookeiland, een gootsteen of een eettafel. Daarmee benoemt u meteen een van de voornaamste functies: om licht te werpen op een specifieke plaats. Meestal zijn dat de exemplaren die hun licht naar beneden richten. Een enkele kleine lamp werpt focus. Meerdere kleine lampen kunnen dan weer een groter oppervlak belichten.

 

Spelen met natuurlijke ritmes

Maar hoeveel lampen gebruikt u het best? Het zit in onze natuurlijke aard om in onze omgeving patronen te herkennen. Daarom oogt het vaak beter om met een oneven aantal te spelen. Eén lamp dient meestal om een dramatische nadruk te leggen. Drie lampen op een rechte lijn helpen symmetrie te scheppen. Meerdere lampen kunnen zowel apart als in één armatuur.


Landelijke hanglampen als deze hebben meerdere lichtbronnen en zorgen voor een beter verspreid focuslicht

Hoewel het meestal beter oogt, is het niet verplicht om een oneven aantal lichtbronnen te plaatsen. Soms is het zelfs beter om af te wijken van die regel. Daarbij kijkt u het best naar de grootte van de lamp. Groter trekt meer aandacht en neemt weliswaar meer plaats in. Twee grotere exemplaren zien er meestal beter uit dan drie grote!

Het licht van focuslampen blijft het best in evenwicht met omgevingslicht. Die laatste soort heeft een minder gerichte lichtbron en verspreidt het licht gelijkmatiger over de hele kamer.Vaak richt het licht zich ook naar boven toe. Op die manier bekomt u een egale lichtverdeling. Landelijke pendellampen kunnen daartoe dienen. Dikwijls bevat zo’n armatuur meerdere lampen: tot tien of zelfs meer!


Een ketting met een rond platform geeft een diepere indruk dan de moderne, rechte lijnen

 

Een hangende lamp met kaarsen kan met de meerdere lichtelementen zorgen voor evenwicht. Een kaarslamp toont als geen ander dat een luster een echt pronkstuk kan zijn in uw woonkamer. Afhankelijk van uw wensen, kunt u het iets klassiekere elementen gebruiken: een ketting met een rond platform zoals die hierboven geeft onmiddellijk een diepere indruk dan de moderne, rechte lijnen.

U kunt het natuurlijke effect nog realistischer maken door ze te dimmen. Met een dimfunctie kunt u makkelijk het veranderende licht van buiten nabootsen. En zo nog meer sfeer brengen, afhankelijk van uw wensen: wilt u het wat rustiger en romantischer? Uw gedimde landelijke hanglamp doet het werk voor u.

 

Geschikt voor elke kamer

Maar ook in ruimtes als de slaapkamer of de hal kunnen landelijke hanglampen een mooie aanvulling zijn. De meeste slaapkamers hebben wandverlichting of tafellampen naast het bed. Maar waarom geen hangende landelijke lamp? Boven nachttafels kunnen hangende lampen een erg stijlvolle indruk geven. Bovendien accentueren ze de symmetrie van een tweepersoonsbed. Ook boven het voeteinde is een optie: daar zal het licht eerder geleidelijk de ruimte vullen.


Met eenvoudige cottage hanglampen kunt u uw inkomhal een rustieke toets geven

De hal is een geval apart. Hoewel u hier ook de voornaamste functies van omgevings- en accentverlichting kunt bereiken, biedt de gang of inkomhal toch nog een extra mogelijkheid. Een goed geplaatste cottage hanglamp kan in een hal extra sfeer creëren door er te spelen met schaduwen. Al is het niet alleen het licht dat een rol speelt. De armatuur zelf kan als een kunstwerk ook de structuur van een ruimte ondersteunen en bepalen.

Toch is het niet enkel de vorm. De kleur speelt bijvoorbeeld een grote rol in het evenwicht van de ruimte zelf. Soms is het nuttig om met de kleuren van armatuur hier ook de eigenschappen van het interieur te accentueren of aan te vullen wat al aanwezig is. Soms wilt u juist contrast brengen. Of misschien wilt u met landelijke hanglampen juist een extra element extra in het licht zetten. Met zo’n focuspunt kunt u evenwicht scheppen in de ruimte.

Landelijk wonen staat symbool voor gunstig spelen met ruimte. Dat betekent dat u respect heeft voor de open plekken. U houdt niet van opeengepropt meubilair. U wilt kunnen ademen en tot rust komen. En hoewel dat noodzakelijk is in een modern rustieke woning, soms kan het handig zijn om dat ruime een extra ‘feature’ te geven. Met prachtige cottage hanglampen kunt u een ruimte zowel letterlijk als figuurlijk inkleuren.

 

Maar wat met lampen voor buiten?

Al hoeft het niet enkel voor binnenshuis te dienen. U kunt ook buiten uw woning een rustieke sfeer creëren door er de juiste landelijke verlichting op te hangen. Als verwelkomer in de voortuin of op de oprit. Of om een gezellig licht te verspreiden in de achtertuin bijvoorbeeld. Een lantaarn als die hieronder doet veel denken aan de klassieke olielampen op straat van vroeger. Ook die heeft een sterke rustieke impact op de omgeving.


Een landelijke lantaarn geeft uw tuin een stijlvolle cachet

 

Samengevat

Elke ruimte heeft haar aparte wensen en noden. Afhankelijk daarvan kunnen landelijke hanglampen er met hun hoog aanpassingsvermogen de bestaande elementen aanvullen en ondersteunen. Of misschien gebruikt u ze liever als een centraal pronkstuk dat de aandacht trekt?

In elk geval zijn ze zeer geschikt voor elk type ruimte: binnen en buiten. Binnen zijn de woonkamer en de keuken klassiekers, maar vergeet ook niet dat ze in de hal net die extra dosis sfeer kunnen toevoegen om uw gasten te verwelkomen. Ook op de slaapkamer kan zo’n hangende lamp een rustig en romantisch gevoel naar boven brengen. Bovendien ondersteunt zo’n rustieke hanglamp ook buiten de gracieuze sfeer. De landelijke hanglamp: echt wel een passend element in elke omgeving.

Veelgestelde vragen

Waaraan herkent men landelijke hanglampen?
Landelijke hanglampen hebben een tijdloos karakter en brengen sfeer in huis. Ze kenmerken zich door een uniek design en hebben vaak donkere tinten. Ze bestaan in allerlei vormen en zijn vaak voorzien van glas of kaarsen.
Welke materialen gebruikt men voor landelijke hanglampen?
Bij landelijke hanglampen worden vaak edele metalen gebruikt zoals brons, messing, geborsteld nikkel, chroom of koper.
Hoe worden landelijke hanglampen gemaakt?
De mooiste landelijke hanglampen worden artisanaal gemaakt. Ze bestaan vaak uit messing of koper en worden afgewerkt in de gewenste kleur (brons, geborsteld nikkel of chroom).
Waar worden landelijke hanglampen gebruikt?
Landelijke hanglampen worden zowel binnen als buiten gebruikt. Ze passen in ieder vertrek van een herenwoning, landhuis of zelf een moderne woonst. De modellen voor de vochtige ruimtes of buiten voldoen aan een bepaalde IP waarde.
Welke kleur gebruik ik best?
Brons is de meest genomen kleur bij landelijke hanglampen. De kleur van onze landelijke hanglampen is eerder antraciet-achtig. Dit komt omdat het brons aangebracht is op messing. Geborsteld nikkel en chroom zijn iets minder populair.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Schrijf nu in en ontvang onze sfeertips

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Product filters

Prijs
Min: €0
Max: €15000
Vorm
  • Bekijk meer
Lampvoet
Kap
Kleur
  • Bekijk meer