Menu
0
Persoonlijke service
Maatwerk
Passie voor artisanaal werk
Gemakkelijk bestellen met Shoplogin

Welke IP waarde is vereist voor buitenverlichting?

Bij het plaatsen van buitenverlichting is veiligheid heel belangrijk. U wilt immers niet dat de door u aangeschafte buitenverlichting kortsluiting maakt en defect gaat. Om dit te vermijden zijn er richtlijnen waaraan buitenverlichting moet voldoen. Deze worden uitgedrukt in IP waarde (IP staat voor ingress protection). De IP waarde voor buitenverlichting verstrengt al naargeland deze meer blootgesteld wordt aan vocht. De IP waarde is opgebouwd uit 2 cijfers. Het eerste cijfer staat voor de stofbestendigheid; het tweede cijfer staat voor waterbestendigheid. Hieronder vindt u een overzicht van de IP codes:

 

Stofbestendigheid

Waterbestendigheid

0: Geen bescherming tegen vuil

0: Geen bescherming tegen vocht

1: Bescherming tegen vuil groter dan 50 mm

1: Bescherming tegen druppelend water dat recht naar beneden valt

2: Bescherming tegen vuil groter dan 12 mm

2: Bescherming tegen water dat naar beneden valt in een hoek van 15°

3: Bescherming tegen vuil groter dan 2,5 mm

3: Bescherming tegen water dat naar beneden valt in een hoek van 60° ten opzichte van de lamp

4: Bescherming tegen vuil groter dan 1 mm

4: Bescherming tegen water dat uit alle hoeken sproeit of spat

5: Beschermd tegen het meeste schadelijke stof

5: Bescherming tegen water dat uit alle hoeken spuit met een sterkere straal

6: Volledig stofdicht

6: Bescherming tegen zeer sterke waterstralen


-

7: Bescherming tegen tijdelijke onderdompeling ( < 1 meter)


-

8: Volledig vochtdicht (bescherming tegen onderdompeling  > 1 meter)

 

Algemeen is het zo dat je voor buitenverlichting minimaal IP23 nodig hebt.

Net zoals bij verlichting voor vochtige ruimtes binnenshuis, is verlichting voor buiten ook ingedeeld in verschillende zones, al naar gelang de mate waarin ze blootgesteld zijn aan regen, water en wind.

1)     Zone 1 (rood)

Zone 1 staat voor de zone die het meest gevoelig is aan alle weersomstandigheden (regen, wind en hagel) en is gelegen in de tuin. Op deze plaats hebt u minimaal IP65 nodig. Hier worden voornamelijk grondspots geplaatst in opbouw. Echter voor montage in de grond hebt u minimaal IP67 nodig waardoor de verlichting tijdelijk kan ondergedompeld worden tot op 1 meter.

2)     Zone 2 (oranje)

Zone 2 is geplaatst vlakbij de begane grond maar is deels beschut door de overloop en is dus iets beter beschermd tegen water. Hier worden voornamelijk lantaarns op sokkel geplaatst met een IP65 waarde.

3)     Zone 3 (geel)

Zone 3 is de zone gelegen onder de oversteek en is redelijk goed beschermd door de oversteek. Hier worden voornamelijk buitenwandlampen  of tuinpaalverlichting geplaatst. Een IP44 waarde is voldoende.

 

 

4)     Zone 4 (groen)

Zone 3 is gelegen onder de oversteek en hier kan langs boven geen water aan. Hier komt enkel wat waternevel aan. Dit is de plaats waar inbouwspots voor buiten worden geplaatst. Een IP23 graad is hier voldoende.

Conclusie

In de meeste gevallen is een IP44 waarde voldoende omdat deze lampen getest zijn tegen water dat uit alle richtingen komt. Hoe lager bij de grond de lamp geplaatst wordt, hoe hoger de IP waarde moet zijn. Voor montage van grondspots in de grond werkt u best altijd met IP67. IP68 wordt gebruikt voor montage in bijvoorbeeld zwembaden. Sommige lampen met een beperkte IP waarde kunnen ook dichtgekit worden waardoor de waterbestendigheid verbetert. Bij twijfel contacteert u best uw leverancier.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Schrijf nu in en ontvang onze sfeertips

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00