Inbouwspots

Inbouwspots

Wilt u goede verlichting, maar wilt u dat uw lampen zo weinig mogelijk opvallen? Dan moet u eens nadenken over inbouwspots. Deze spots zijn niet aanwezig in uw interieur omdat ze geen armatuur hebben, maar toch profiteert u van voldoende verlichting. Inbouwspots kunnen de ruimte goed verlichten, maar ze kunnen ook dienen als sfeerverlichting en accentverlichting. Hierdoor zijn inbouwspots zeer gebruiksvriendelijk. U hoeft geen armaturen af te stoffen, ze hebben een lange gebruiksduur en ze zijn heel subtiel weggewerkt in het plafond. U heeft daarnaast voldoende keuze in spots die aan uw wensen voldoen betreffende vorm, kleur en diameter. 


Soorten inbouwspots


Welke soort spots passen het beste bij u interieur? Dat kunt u helemaal zelf bepalen. Wilt u spots die naadloos in uw interieur passen? Dan moet u letten op de vorm of de kleur. Ondanks dat de spots subtiel in uw ruimte aanwezig zijn, kunnen deze factoren heel belangrijk zijn om de sfeer van uw interieur te bepalen. 


a) Vorm

Standaard zullen de meeste spots rond van vorm zijn. Ronde inbouwspots zijn elegant om te zien en passen in vrijwel elk interieur. Omdat het binnenwerk van een inbouwspot in het plafond wordt weggewerkt, zal dit mooi afgewerkt moeten worden. Met een inbouwspot in ronde vorm kunt u niets verkeerd doen.

ronde inbouwspot wit

Het binnenwerk is fraai afgewerkt en de verlichting sluit naadloos aan op het plafond. Om de spots nog subtieler weg te werken, kunt u kiezen voor een zo smal mogelijke ronde rand. Mag een inbouwspot wel gezien worden? Kiest u dan een inbouwspot met een brede rand. Heeft u een modern interieur? Of wilt u uw plafond een opvallende toets geven? U kunt ook kiezen voor vierkante inbouwspots. U heeft dan echte design inbouwspots in vierkante vorm die enigszins opvallend in uw interieur aanwezig zijn. De vierkante vorm zal goed matchen met andere lampen in vierkante vorm. 


b) Kleur


Ook de keuze van de kleur van uw spots is erg belangrijk. Met de kleur kunt u namelijk bepalen of een inbouwspot volledig in uw interieur verdwijnt of dat het juist opvallend aanwezig is. Belangrijk is natuurlijk dat de kleuren ook matchen met de gebruikte kleuren in uw interieur. Heeft u een wit plafonds en gebruikt u witte inbouwspots? Dan zullen de spots nagenoeg onzichtbaar aanwezig zijn. Met zwarte inbouwspots in een wit plafond zorgt u juist voor een opvallend contrast. Dit zal in belangrijke mate de uitstraling van uw interieur bepalen.

Wilt u iets heel speciaals? Er zijn ook zwart gouden inbouwspots verkrijgbaar. De zwarte omranding brengt het contrast op uw plafond aan, maar van binnen is de inbouwspot in een gouden kleur. Dit geeft uw plafond een stijlvolle en luxe uitstraling. Hetzelfde kunt u ook bereiken met wit gouden inbouwspots. Door de witte behuizing zullen de spots niet op uw witte plafond opvallen, maar de gouden binnenkant geeft uw plafond net dat beetje luxe uitstraling. 


inbouwspot zwart goud

 

c) Richtbaar of juist niet?


Waar gebruikt u uw ingebouwde spots voor? Voor algemene verlichting is het belangrijk om voor een sterke spotverlichting te kiezen en desnoods voor een bredere diameter. Wilt u met spots enkel sfeerverlichting of accentverlichting creëren? Dan kunt u ook voor kantelbare inbouwspots kiezen. Een kantelbare inbouwspot kunt u heel specifiek richten om een bepaalde donkere hoek of object, zoals een schilderij in de kijker te zetten. U profiteert hier dan van uitstekende accentverlichting, terwijl de spots niet zichtbaar aanwezig zijn in uw ruimte. 


Inbouwspot GU10 wit

Waar moet u verder nog op letten?

U kunt niet zomaar even een gat in het plafond boren en daar een inbouwspot plaatsen. De afmetingen van de spot, de zaagmaat, alsook de inbouwhoogte zijn erg belangrijk. Hiermee bepaalt u hoe strak en naadloos een inbouwspot in het plafond is ingebouwd. 

a) Diameter en inbouwhoogte

De diameter van inbouwspots bepaalt de grootte van de lichtbundel. Hoe groter de lichtbundel is, des te verder kan uw inbouwspot schijnen. Bepaalt u daarom voor aanschaf welk soort verlichting u wenst. Wilt u juist spots plaatsen voor accentverlichting? Dan zult u spots met een kleine diameter moeten nemen. De lichtbundel is dan smal, maar u kunt het licht er wel goed mee richten. Voor ingebouwde spots heeft u een verlaagd plafond nodig. Om diepe inbouwspots te plaatsen zal een plafond soms wel 10 tot 15 centimeter moeten zakken. Dit zal misschien niet in elke ruimte mogelijk zijn. In dat geval zijn er ook spots met een lage inbouwdiepte. Deze spots zijn zeer plat en misschien net voldoende, zodat u uw plafond niet enorm hoeft te verlagen. 


b) Fitting voor spotverlichting

Als u lampen voor uw inbouwspots wilt kopen kunt u soms de weg kwijt raken in het aantal soorten fittingen. Voor spots geldt meestal dat het GU10 inbouwspots zijn. GU10 is een lampvoet met 2 gleuven en werkt steeds op 220V. Het voordeel is dat u hiervoor geen aparte driver nodig hebt. Een GU10 spotje heeft twee kopjes die met een kwartslag in de lampvoet worden gedraaid. Let u bij aankoop van spotverlichting dat de verpakking altijd GU10 vermeldt.

  • Geen producten gevonden
Gratis verzending boven 100€ in de Benelux!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »